13 Eylül 2013 Cuma

Gerd Müller

"BOMBACI"


(3 Kasım 1945. Almanya, Nördingen)
(Santrafor)

“Bombacı” lakaplı Gerd Müller 70’li yılların en büyük simalarından birisi. 62 milli maçta 68 gol, 66 Avrupa Kupası maçında 74 gol atarak istatistiklerde 1 golün üzerine çıkmayı becerebilen bu golcü, Bayern Münih’in de sembol isimlerinden birisi. Dünya Kupalarında da 14 gol kaydetti. 2004'ün, Mart ayında, FIFA'nın yüzüncü yıl dolayısıyla Pelé'ye yaptırdığı "Yaşayan En İyi 125 Futbolcu" listesinde yer almaktadır.

Müller futbol kariyerine 1861 Nördlingen takımında başlamıştı. 62-63 sezonunda takımla beraber çıktığı 32 ligmaçında 51, tüm maçlarda 108 (!) gol atınca, hemen bir sezon ardından 1963-64 sezonunda Bayern yetkililerinin dikkatini çekti ve Bayern Münih’e kazandırıldı.

Bayern o zamana başırısız bir 2. Lig takımıydı ve ilk geldiğinde teknik direktör Zlatko Cajkovski yönetime "bu tüysikleti ne yapacağım ki?" diye sormuştu ama bu transfer belki de Alman Futbolunun gidişatını belirleyen transfer olmuştu.

"Her zaman kibar ve dürüst kalmayı beceren bir adamdı."




Bayern Münih Yılları

O zamanlar Bayern Münih 2. Lig’de yer alıyordu. 1900 yılında kurulan kulüp sadece bir kez 1931-32 sezonunda eski ligde şampiyon olabilmiş, ardından küme düşüp çıkan asansör bir takım olmuştu. Gerd Müller Bayern’e geldiğinde kendisi yaşlarında olan Franz Beckenbauer ve Sepp Maier gibi isimlerle oynadı. O zamanlar genç ve şöhretsiz olan bu isimler, ileride Alman futbolunu domine edecekti. İlk sezonunda yedek kaldı ama daha sonra kulüp başkanının baskısıyla teknik direktör Cajkovski onu oynatmak zorunda kaldı.

İlk maçını 1964 Kasım'ında Freiburg'a karşı oynadı ve 2 gol attı.

1964-65 sezonunda başarılı olup Bundesliga’ya çıktılar. Müller 26 maçta 33 gol atarak takımını sırtlamıştı.

Ertesi sezon 65-66’da Bundesliga’da 33 maçta 15 gol atabildi. Bayern ise lig üçüncüsü olmuştu ama Almanya Kupası’nı almıştı. Bu Kupa büyük başarıların habercisi oldu. Müller milli takıma çağırıldı. İlk maçını Türkiye'ye karşı oynadı ve Batı Almanya o maçı 2-0 kazandı.

Ertesi sezon (66-67) Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda takım Rangers karşısında 1-0 kazanarak şampiyon oldu. Tabi kaleci Sepp Maier, Beckanbauer ve Frank Roth (golü o atmıştı) gibi isimlerin de hakkını yememek lâzım. Takım o sene ligde altıncı oldu ama Müller 28 gol atarak gol kralı oldu.

Başarısız geçen 67-68 sezonunun ardından (Müller 19 gol attı) Bayern 68-69 sezonunda Bundesliga Şampiyonluğunu ve Alman Kupası’nı kazandı. Müller ligde 30 maçta 30 gol atarak yine gol krallığına ulaştı.

69-70 sezonunda Bayern ikinci oldu ama Müller bu sefer 33 maçta tam 38 gol atıyordu (Kupaları dahil edersek 42) ve hem Bundesliga, hem de Avrupa Gol Kralı oluyordu. Sezonunun ardından 1970 Dünya Kupası gelip çatmıştı ve haliyle Gerd Müller de aday kadrodaydı. O sıralar en iyi futbolunu ortaya koyuyor ve Helmut Schön'ün de büyük takdirini kazanıyordu.


"Birçok büyük oyuncu ile beraber oynadım: Wolfgang Overath, Günther Netzer, Karl-Heinz Rummenigge ve Paul Breitner, ama aralarında bence en iyileri Gerd Müller'di. Durdurulmazdı. Bayern bugün sahip olduğu her şeyi Gerd Müller'e borçlu. Onun golleri olmasa hepimiz antreman sahasında eski bir tahta sıranın üzerinde oturuyor olurduk." / Franz Beckenbauer




1970 Dünya Kupası

1970’te Batı Almanya iddialı bir kadro ile Meksika’nın yolunu tutmuştu. Müller haricinde, Beckenbauer, Maier, Breitner, Overath, Flohe ve Uwe Seeler gibi çok önemli isimler vardı. Uwe Seeler ile iyi bir forvet ikilisi oluşturan Müller gollerine hemen başladı.

Daha ilk maçta Fas karşısında ikisi de gol attı ve Batı Almanya 2-0 kazandı. Bir sonraki maçta aynı şey tekrar oldu ve Müller 3, Seeler 1 gol attı, Batı Almanya, Bulgaristan’ı 5-2 yendi. Diğer golü Libula atmıştı. Bir sonraki Peru maçında Müller yine üç gol attı. Çeyrek finalde İngiltere’ye 1, yarı finalde İtalya’ya 2 gol atan Müller, yine de takımını finale taşıyamadı. İtalya, Batı Almanya’yı uzatmalarda 4-3 mağlup etti. Üçüncülük maçında Uruguay ile birlikte çıkan Batı Almanya maçı aldı ve 1970 Dünya Kupası’nı üçüncü olarak bitirdi. Gerd Müller toplamda 10 gol atarak gol kralı oldu. Kupayı belki de tüm zamanların en iyi kadrosuna sahip olan Brezilya almıştır. Bu başarıların ardından Gerd, Avrupa’da Yılın Futbolcusu ödülüne layık görülmüştür.

"Bu kupa benim için 1974'tekinden bile daha önemliydi. Birçok insan 1972 kadromuzu en iyi kadromuz olarak görse bile, bence en iyi kadromuz 1970 Dünya Kupası'ndaki kadromuzdu."


Ardı ardına Bundesliga, Avrupa Kupası ve Şampiyon Kulüpler

70-71 sezonunda Bayern yine ikinci olabildi. 32 maçta 22 gol atan Müller formunu sürdürüyordu yine de. Ama en azından kupayı alıyordu. Ertesi sene ise Bayern’in hem Batı Almanya’yı, hem de dünya futbolunu domine edeceği yıllar yaklaşıyordu.

71-72 sezonunda Bayern Bundesliga şampiyonu olurken, Müller 34 maçta 40 gol atmayı beceriyordu. Takımı Kupa Galipleri Kupası’nda yarı final oynarken, orada da beş gol kaydetmişti.

Bu arada sezon sonunda dört takımın final oynadığı sistemde 1972 finallerine Batı Almanya, Sovyetler Birliği, Belçika ve Macaristan kalmıştı. Yarı finalde Almanya, Müller’in golleri kaydettiği maçta Belçika’yı 2-0 yenerken, Sovyetler de Macaristan’ı 1-0 mağlup etmişti.

Final maçında Almanya iyi oynadı ve Sovyetler’i 3-0 yendi. Müller yine 2 golle takımını Avrupa Şampiyonluğu'na taşıdı. 4 golle turnuvanın gol kralı oldu.


72-73 sezonunda ise Bayern bir kez daha Bundesliga’yı alıyor, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda da çeyrek final oynuyordu. Müller 33 maçta 36 gol atmış ve gol kralı olmuştu. Toplamda ise 44 maçta tam 55 gol atarak müthiş bir istatistiğe imza atıyordu. Şampiyon Kulüpler Kupası’nda ise çıktığı 6 maçta 12 gol atmış ve orada da gol kralı olmuştu.

Bir sonraki sezon ise Bayern’in zirve yaptığı sezon olacaktı. 73-74 sezonunda Bayern üçüncü kez üst üste Bundesliga şampiyonu oldu. Müller 34 maçta 30 kaydetti. Ama takımın asıl başarısı Şampiyon Kulüpler Kupası’nı almak olacaktı. Takım finalde Luis Aragones, Ufarte, Heredia, Garate gibi yıldızları kadrosunda barındıran Atletico Madrid ile oynadı. 1-1 biten ilk ayağın ardından ikinci ayakta, Bayern Uli Hoeness’in (2) ve Gerd Müller’in (2) golleriyle Atletico’yu 4-1 yendi ve tarihinde ilk defa kupaya uzandı. Müller 10 maçta 8 gol attı.

Bir sonraki sene (74-75) işler Bundesliga’da hiç iyi gitmedi. Takım ancak onuncu olabildi. Ama Gerd Müller 33 maçta 23 gol atarak yine iyi bir istatistik tutturdu. Son şampiyon kotasından Şampiyon Kulüplere katıldılar. Bundesliga’daki başarısızlıkların aksine burada yine finale kaldılar. Leeds ile Fransa’da karşılaşan Bayern Roth ve Gerd Müller’in golleriyle maçı 2-0 kazandı ve kupayı yine müzesine götürdü.

75-76 sezonunda ligde kendilerini biraz toparladılarsa da, şampiyon olamadılar. Üçüncü sırada yer aldılar. Yine Şampiyon Kulüpler Kupası’na son şampiyon olarak katıldılar ve yine finale kaldılar. St. Etienne’i Roth’un golüyle 1-0 mağlup edip üçüncü defa üst üste kupayı evlerine götürdüler. Müller toplamda 34 maçta 35 gol attı. Aynı sene Kıtalararası Kupa'yı da aldılar.

"Kafamın içinde bir ses, bana şu yöne git, bu yöne git diye sesleniyor."


1974 Dünya Kupası

1974 Batı Almanya için önemliydi. 1970'te üçüncü olan takım birçok kişiye altın kadrosunu yakalamıştı. Kupa Batı Almanya'da yapılıyordu. Grup maçlarında komşuları ve soydaşları Doğu Almanya, Şili ve Avustralya ile aynı gruptaydılar.

Batı Almanya Şili ve Avustralya'yı 1-0 ve 3-0 ile geçti. Ama grubun son maçında Doğu Almanya'ya 1-0 yenildi. Grubunda ikinci oldu ve bir üst tura çıktı ama umutsuzluklar vardı. Müller de bu üç maçta 1 gol atabilmişti.

Bu arada statü değişmiş ve çeyrek final ile yarı final kalmıştı. İkinci br grup elemesinin ardından liderler direk finale kalacaktı. İkinci gruplarda Batı Almanya'nın rakibi Yugoslavya, Polonya ve İsveç oldu. Hepsi kuvvetli takımlardı. İlk maçta Almanya Müller'in de bir gol attığı maçta Yugoslavya'yı 2-0 mağlup etti. Ardından 4-2'lik İsveç galibiyeti geldi. Polonya'yı da Müller'in golüye 1-0 geçen takım, böylece finale kalmıştı.

Belki de Dünya Futbol Tarihi'nin en akılda kalıcı finali yaklaşmıştı. Batı Almanya'nın rakibi Hollanda'ydı. Almanya'da Müller, Beckenbauer, Vogtz, Overath, Flohe, Hoeness, Grabowski, Hölzenbein ve Breitner, Hollanda'da ise Johan Cruijff, Rep, Krol, Neeskens, Rensenbrink ve Rijsbergen gibi isimler vardı. Müthiş maça Hollanda hızlı başladı ve Almanya daha topa değmeden 3. dakikada penaltı oldu. Neeskens (gerilmeden penaltı atmasıyla ünlü) topun başına geldi ve golünü attı. 25. dakikada yine bir penaltı oldu. Bu sefer Batı Almanya kullanıyordu. Breitner vuruşunu gole çevirdi ama penaltı tartışmalıydı.

Dakikalar 43'ü gösterdiğinde ise top Gerd Müller'in ayağına geldi ve o da dönerek vuruşunu yapıp Batı Almanya'yı 2-1 öne geçirdi. Maçın genelinde Hollanda daha iyi oynadıysa da, Batı Almanya da kötü değildi. Bu iki devin kapışmasında başka gol çıkmayınca (Müller'in bir golü ofsayt nedeniyle sayılmadı) Batı Almanya kupayı evine götürdü. Üçüncülük maçında ise Brezilya Polonya'ya yenildi ve Polonya Dünya Kupası üçüncüsü oldu. Kupanın ardından Müller 28 yaşındayken milli takımı bıraktığını açıkladı. Çok polemik oldu. Gazeteler, şampiyonluk sonrasında kutlama yemeğine futbolcu eşlerinin çağırılmamasına bir tepki olduğunu söylediler. Ama Müller "Takımı bırakacağımı finalden 3 gün önce Helmut Schön'e (efsanevi teknik direktör) söylemiştim. O da bana hemen açıklamamı, finalden sonra açıklamamı istedi. Olay bu, başka bir şey yok" dediyse de, şüpheleri kaldıramadı elbette.

*Biz de turnuvaya ilk defa hakem gönderiyorduk. Doğan Babacan turnuvanın Batı Almanya ve Şili arasındaki açılış maçını yönetti ve Şili'li bir futbolcuya kırmızı kart göstererek, Dünya Kupası tarihinin ilk kırmızı kartını çıkarttı.

"1974 Dünya Kupası'nda o kadar da iyi oynayamamıştım.
İlk üç maç kötüydüm ve soyunma odasında da sorunlar yaşıyorduk."


Bayern’in Duraklaması ve ABD Yılları

76-77 sezonundan itibaren Bayern başarılarını tekrarlayamamaya başladı. Müller 25 maçta 28 gol atarken, takım ligde yedinci oldu. Ertesi sezon Müller 33 maçta 24 gol attı, takım ligi 12. sırada bitirdi. (77-78).

78-79 sezonunda ise Müller ilk devreyi oynadı ve 19 maçta 9 gol atarak (sonradan oyuna girdikleri de dahil), kariyerinin en zayıf istatistiğinde kaldı. Çünkü yeni teknik diretör Csarlai, Gerd Müller'i takımında düşünmüyordu ve bunu kendisine açıkça ifade etmişti. Takımı gençleştirmek istiyordu. İlk devre boyunca da Müller'i sıkça yedek bırakmıştı. Müller de bunun üzerine sezonun ikinci yarısında ABD’nin Fort Lauderdale Strikers takımına katıldı. İlk sezonunda 19 (yarı sezonda tabiî), ikinci sezonunda 16 ve üçüncü sezonunda 5 gol attı. Son sezon sakatlık nedeniyle pek forma giyememişti.

Futbol hayatına nokta koyduğunda, 62 milli maçta 68 gol, 427Bundesliga maçında 365 gol, 62 Almanya Kupası maçında 78 gol, 74 Avrupa Kupası maçında 66 gol kaydetmişti. Birçok sezoun istatistiklerinde oynadığı maç sayısının üzerinde gol atan Gerd Müller bu yüzden 2000 yılında IFFHS tarafında “Dünyanın Gelmiş Geçmiş En Golcü Oyuncusu” seçildi. Bir sezonda 40 atarak hâlâ bir sezonda en çok gol atan Bundesliga oyuncusu ünvanını korumaktadır. Dünya Kupaları’nda 14 golü bulunmaktadır.
"Kalecilere Tanrı bizzat yardım ediyor. Ben bile vurduğumda topun nereye gideceğini bilmiyorum, kaleci nereden bilebilir ki? Var bir iş."


Futbolculuk Dışında

Gerd Müller 1982’de jübilesini yaptıktan sonra, boşluğa düştü ve kendini alkole verdi. Ama Bayern Münih’ten arkadaşları onu ikna etti ve Müller rehabilitasyondan başarıyla temiz olarak çıktı. Daha sonra Bayern Münih’in ikinci takımında antrenörlük yapmaya başladı. Bugün hâlâ orada çalışıyor. Temmuz 2008’de futbola başladığı Nördlingen takımının stadı ismini Gerd Müller Stadı olarak değiştirerek ona saygısını göstermiştir. Müller alkol sorunu dışında hep iyi bir profil çizdi ve efendi bir kişiliğe sahip olduğunu hep gösterdi. Alkolizm ile savaşırken bile hep ağır başlıydı.

Kişisel Görüşüm

Müller'in çok maçını izledim. Hepsi de 90 dakika. Hem Bayern, hem de Batı Almanya formasıyla izledim. Kısa boyuna rağmen iyi zıplıyor, kısa alanda iyi hızlanıyor, son vuruşları ise öldürücü. 89 dakika tutarsın, 1 dakika tutamazsın golü atar denilen cinsten, son derece fırsatçı. Zaten attığı goller de bunun net bir ispatı. Özellikle dengesi de çok iyi. Dönerek attığı bir çok gol var. Bugün olsa paha biçilmeyecek bir oyuncu kesinlikle. Golcü deyince akla gelen ilk isim…

"Final maçında (1974 Dünya Kupası) bir daha düştüğümüzde hakemin penaltı vereceğine emindim. Öyle de oldu."











Sezon / Yıl
Oynadığı Kulüp
Maç
Gol

1963-64
Nördlingen
32
51

1964-65
Bayern Münih (2)
26
33

1965-66
Bayern Münih
33
15

1966-67
Bayern Münih
32
28

1967-68
Bayern Münih
34
19

1968-69
Bayern Münih
30
30

1969-70
Bayern Münih
33
38

1970-71
Bayern Münih
32
22

1971-72
Bayern Münih
34
40

1972-73
Bayern Münih
33
36

1973-74
Bayern Münih
34
30

1973-74
Bayern Münih
33
23

1974-75
Bayern Münih
22
23

1975-76
Bayern Münih
25
28

1976-77
Bayern Münih
33
24

1976-77
Bayern Münih
19
9

1979
FL Strikers
27
19

1980
FL Strikers
36
16

1981
FL Strikers
17
5
Liglere Göre İstatistik (Sadece Lig)
  • Almanya: 453 maç, 398 gol
  • ABD: 80 maç, 40 gol

Milli Takım İstatistiği
  • 62 maç, 68 gol

Tüm Maçlar Dahil İstatistik
  • Almanya: 589 maçta, 542 gol
  • ABD: 80 maç, 40 gol
  • Tüm Kariyer: 669 maç, 582 gol


Şampiyonluklar / Kupalar
  • Bayern Münih ile 4 Lig Şampiyonluğu (68-69, 71-72, 72-73, 73-740)
  • Bayern Münih ile 3 Şampiyon Kulüpler Kupası (73-74, 74-75, 75-76)
  • Bayern Münih ile 1 Kupa Galipleri Kupası (68-69)
  • Bayern Münih ile 1 Kıtalararası Kupa (75-76)
  • Bayern Münih ile 4 Almanya Kupası (65-66, 66-67, 68-69, 70-71)
  • Batı Almanya ile 1 kez Dünya Kupası (1974)
  • Batı Almanya ile 1 kez Avrupa Kupası (1972)

Bireysel Başarılar
  • 7 kez Almanya Ligi Gol Krallığı (66-67, 68-69, 69-70, 71-72, 72-73, 73-74, 77-78)
  • 1 kez Avrupa’da Yılın Futbolcusu Ödülü (69-70)
  • 2 kez Avrupa Gol Krallığı (69-70, 71-72)
  • 1 kez Dünya Gol Krallığı (69-70)
  • 1 kez Dünya Kupası Gol Krallığı (1970)
  • 1 kez Avrupa Kupası Gol Krallığı (1972)
  • 4 kez Şampiyon Kulüpler Kupası Gol Krallığı (72-73, 73-74, 74-75, 76-77)
  • 2 kez Almanya’da Yılın Futbolcusu Ödülü (66-67, 68-69)
  • Bundesliga’da son 40 Yılın En İyi Oyuncusu Ödülü (1963-2003)
  • Dünya’nın Gelmiş Geçmiş En Büyük Golcüsü Ödülü (2000)
                                                                                    Yazan ve Hazırlayan: Kaan Kavuşan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder